Bij iedere tuin die aangelegd wordt gaat er enorm veel aandacht uit naar de soorten bloemen en planten, de kleuren en zaken als de erfafscheiding en een tuinhuisje. Echter, de bestrating en stenen voor in de tuin mogen zeker niet onderschat worden. Een goede (of slechte) bestrating en het gebruik van bepaalde steensoorten kunnen de uitstraling van een tuin compleet veranderen. In dit blog gaan we daarom dieper in op toepassingen en voordelen van stenen in de tuin.

Stenen als stijlelement in je tuin

In principe hebben alle stenen die je in je tuin kunt leggen een invloed op de stijl en uitstraling van je tuin. Als dat echter het voornaamste doel is van de stenen, blijven er een aantal soorten over die het meest geschikt zijn. Neem bijvoorbeeld stapelstenen. Stapelstenen zijn perfect om vijverranden aan te leggen en om diepte aan te brengen in de tuin, door plantsoenen letterlijk naar een hoger niveau te tillen. Je kunt eindeloos variëren in het formaat, de kleuren en de textuur van de stenen. Zo weet je zeker dat ze perfect in je tuin passen. Daarnaast kun je met stapelstenen een trap aanleggen naar een lager, of hoger gelegen terras.

Uiteraard zijn ook grotere rotsen en stenen perfect om de aandacht te trekken en te breken met al het groen in de tuin. Zo kun je een rotstuin bouwen.

Stenen om de afwatering te bevorderen

Om de afwatering te bevorderen en te voorkomen dat je planten teveel water krijgen, of dat er plassen komen in je tuin kun je ook stenen gebruiken. Kiezelstenen zijn een uitstekende bodembedekking die die afwatering verbeteren. Daarnaast zijn de kleine ronde stenen ook populair als stijlelement. Vanwege de vorm en het formaat is het niet aan te raden om er meubels op te zetten of de kiezelstenen te gebruiken als oprit.

Stenen als maatregel tegen onkruid

Onkruid doet niet alleen afbreuk aan de uitstraling van je tuin, maar ook aan de gezondheid van andere planten die je wel in je tuin wilt hebben. Leistenen zijn een uitstekende maatregel tegen onkruid. Ze voorkomen dat het onkruid naar boven komt en houden vocht in de grond.

Stenen als pad door je tuin

Een pad om op te lopen mag natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Een van de populairste soorten is het grindpad. Relatief goedkoop en het zorgt voor een duidelijk, prachtig pad. Daarnaast past het qua uitstraling in bijna iedere tuin. Een andere optie is gebroken graniet. Dit loopt iets fijner omdat het kleiner is dan grind. Daardoor komt het wel gemakkelijker in de rest van de tuin terecht, wat je eigenlijk wilt voorkomen.