Groeien vijgenbomen eigenlijk wel in ons land? Dat is de vraag die vandaag op tafel ligt. En natuurlijk kunnen we hierop een kort of lang antwoord geven. Het korte antwoord: ja dat kan. Een iets langer antwoord:  er is wat inzicht voornodig. In de blog gaan we je vertellen hoe je deze mooie boom in je tuin kunt laten groeien. Lees snel verder!

Vijgenboom in de tuin

Veel mensen denken dat de vijgenboom een onwillig boom is in ons Nederlandse klimaat. Natuurlijk is het een stuk genuanceerder dan dat. Een vijgenboom is een boom die gemakkelijk is in het onderhoud. En wanneer je hem op een goede plek zet, is hij echt goed in Nederland te houden. Belangrijk is dat je hem neerzet op een plek die beschut is, naast een schuur bijvoorbeeld. Het beste is dan de zuidzijde, zo blockt deze de Noordwester of Noorder wind. Plant hem in goede grond met veel voedingsstoffen. Beetje snoeien en het ziet er geweldig uit. Er zijn verschillende rassen vijgenbomen te koop. Je kunt heel gemakkelijk zien of een bepaald ras past bij het Nederlandse klimaat. Een expert in het tuincentrum kan je er alles over vertellen.

Kiezen van een vijgenboom

Het kiezen van een vijgenboom is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Vaak zijn de bomen in een tuincentrum te koop zonder vruchten, dan kun je ze dus niet proeven en weet je niet wat je koopt. We raden je aan om goed te kijken wat de smaak is van de vruchten en als je de kans krijgt ze toch te proeven. Echt een kwestie van smaak.

Onderhouden

Het is belangrijk dat de boom wordt onderhouden, zo blijf hij mooi en gezond. Snoeien kun je het beste doen in de periode november tot februari. Ook in de zomer kun je de vijgenboom snoeien, deze groeit snel. Je zult er niet veel werk aan hebben. Een beetje bijsnoeien is vaak al voldoende. Je bent overigens niet de enige die dol is op vijgen, ook vogels willen er graag van smullen. Wil je niet dat ze er van eten, dan is het belangrijk om een net te spannen die de vijgen beschermt. Dit net is te verkrijgen bij het plaatselijke tuincentrum dat zich bezighoudt met de verkoop van vijgenbomen.

Conclusie

Een vijgenboom kan in Nederland overleven. Er zijn rassen die de winter trotseren. Je kunt ze wel helpen door ze te planten op een gunstige plek uit de wind en in goede grond. Bijsnoeien en de vruchten beschermen is geen slecht idee, want vogels smullen er dus ook van.

Meer ontdekken?

Het is leuk om meer te weten te komen over tuinieren. Daarom hebben we leuke tips voor je verzameld. Lees meer over de bestrating in je tuin en hoe leuk een pergola is.