Wij begrijpen waarom iemand kunstgras op zijn natuurgras wil installeren. Dit vermijdt immers het proces van het verwijderen van het huidige gazon en snijdt bijna alle grondvoorbereidingen die je normaal gesproken voor de installatie van kunstgras zou doen weg. Door deze twee grote stappen over te slaan, kunt je tijd en geld besparen, eerder van je nieuwe gazon genieten en onmiddellijk stoppen met het besproeien van je natuurlijke grasveld. Deze voordelen kunnen heel aantrekkelijk zijn, dus we begrijpen waarom meer mensen ons beginnen te vragen: “Kan ik kunstgras bovenop echt gras plaatsen?

Het installeren van kunstgras bovenop natuurlijk gras

Het eerste deel van het antwoord is dat het inderdaad mogelijk is om kunstgras direct over je bestaande gazon te leggen. Dit betekent echter niet dat het een goed idee is of dat je uiteindelijk tevreden zult zijn met het resultaat. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen:

Voordelen van het installeren van kunstgras bovenop natuurlijk gras

  • Je hoeft geen geld en tijd te steken in het verwijderen van het huidige gazon
  • Je hoeft niet de tijd te nemen of het geld uit te geven om de grond voor te bereiden voordat je je kunstgras aanbrengt

Terwijl het besparen van tijd en geld kan zeer aantrekkelijk zijn, zijn dit echt de enige twee voordelen van het installeren van een nieuw gazon zonder het oude te verwijderen. Laten we nu kijken naar de nadelen van het plaatsen van kunstgras bovenop echt gras.

Problemen met het installeren van kunstgras bovenop natuurlijk gras

  • Als je je kunstgras over natuurgras installeert zonder goede onkruidbarrière, is de kans veel groter dat er gras of onkruid door de onderkant van het kunstgras groeit.
  • Als je de grond onder je nieuwe gazon niet goed voorbereidt, krijg je waarschijnlijk problemen met de afwatering.
  • Het grootste deel van je oude gazon gaat dood als het eenmaal bedekt is met het kunstgras, een deel ervan zal proberen te overleven en zijn weg te vinden door het achtergrondmateriaal, en het zal allemaal compact worden als je je nieuwe gazon gebruikt. Dit leidt tot een ongelijk oppervlak, wat kan leiden tot meer struikelgevaar en een gazon dat visueel minder aantrekkelijk is.
  • Tenzij je bestaande gazon professioneel en met de juiste voorbereiding van de grond is geïnstalleerd – en vaak zelfs wanneer de grond goed is voorbereid – is het zeer waarschijnlijk dat de grond oneffen is, wat betekent dat je nieuwe gazon ook ongelijk zal zijn.
  • Een kunstgrasveld dat niet goed geïnstalleerd is, zal niet op hetzelfde niveau presteren als een goed geïnstalleerd kunstgrasveld en zal naar verwachting minder lang meegaan.