Een pergola is ideaal voor in je tuin als beschutting tegen de warme zon of de regen. Wil jij jouw pergola echter nét dat beetje specialer en gezelliger maken? Denk er dan eens aan om gebruik te maken van slimme verlichting.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting zijn lampen die je kan bedienen via een app op je smartphone of tablet. Hierdoor kan je lekker in je zetel blijven zitten, terwijl je eenvoudig de lampen aan of uitzet, eventueel zelfs met je stem via de Google Assistant of Siri. Doordat slimme verlichting altijd ledverlichting betreft, zijn deze veel voordeliger voor je energierekening dan de standaard halogeenlamp. Bovendien zijn ze eenvoudig te dimmen en soms zelfs van kleur te veranderen, waardoor je net dat beetje extra sfeer geeft. Het is daarnaast mogelijk om ze bijvoorbeeld te koppelen aan een bewegingssensor of lichtsensor, waardoor ze alleen aan zullen gaan als het donker is of als je daadwerkelijk onder je pergola zit. Een andere optie is om via de bijbehorende app een tijdschema in te stellen. Zo verbruik je niet onnodig energie aan je verlichting.

Slimme lampen zijn er in alle soorten en maten, zo kan je simpelweg een E27 of E14 lamp kopen, maar het is ook mogelijk om spotjes, lichtstrips of vrijstaande (geïntegreerde led) lampen te kopen die gekoppeld kunnen worden aan een app.

Kleur geeft sfeer!

Veel slimme lampen, zoals bijvoorbeeld de lampen van Philips Hue, zijn van kleur te veranderen. Hierdoor kan je je verlichting eenvoudig in iedere kleur van de regenboog (16.000 kleuren) laten veranderen. Wist je dat kleuren van grote invloed zijn op je stemming? Iedere kleur geeft een ander effect, waardoor je je slimme verlichting altijd zo in kan stellen dat ze perfect passen bij de manier hoe jij je op dat moment voelt. Gebruik bijvoorbeeld geel om op te vrolijken en blauw om tot rust te komen Wil je meer weten over hoe dit werkt en welke kleur bij welke stemming past, lees dan eens dit artikel over kleurverlichting in huis.  Overweeg je dus slimme lampen te kopen, denk dan ook zeker eens na of ze wel of niet van kleur moeten kunnen veranderen. Het is weliswaar wat duurder, maar je hebt er ook meer plezier van!

Slimme lampen voor buiten

Een pergola staat natuurlijk buiten en niet alle slimme verlichting is geschikt om buiten te gebruiken, let hier altijd goed op voor je lampen aankoopt. Daarnaast zijn er merken die slimme verlichting maken die werken op zonne-energie. Zo laden ze overdag op in het zonnetje en geniet jij ’s avonds van sfeervolle verlichting, zonder energie te verbruiken. Ideaal toch?